Suplování s JSNS: Tipy na filmy, které stihnete za jednu vyučovací hodinu

16.5.2024 / JSNS

Suplování se nemusí nutně rovnat ztracenému času. Jak využít suplovanou hodinu zajímavě, aby byla obohacující a přínosná pro třídu? Dokumentární filmy na našem portálu vedou ke kritickému myšlení, podporují mediální gramotnost, mezikulturní porozumění a zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Připravili jsme pro vás několik tipů na lekce, po kterých sáhnout.

 

Před prázdninami o cestování a životním prostředí

V období před prázdninami a dovolenými můžete vybrat filmy, které se týkají cestování: Ti druzí vede žáky k respektování jiných kultur a tradic. Na sever od slunce sleduje dobrodružství dvou filmařů z Norska, kteří se rozhodli strávit zimu na pláži za polárním kruhem. 

S cestováním souvisí i celoročně aktuální environmentální témata. Doporučujeme například poetický animovaný snímek Muž, který sázel stromy, který ukazuje, že i jeden člověk může mít zásadní vliv na své okolí a na krajinu. Just Eat It zase poukazuje na problém plýtvání jídlem. Celosvětově se odhaduje, že až třetina veškeré potravinové produkce se vyhodí, což vede k plýtvání energií, zdroji, zemědělskou půdou nebo k uvolňování skleníkových plynů ze skládek.

Lekce pro mladší žáky

Pro mladší žáky se bude hodit například film Hadí dívka o jedenáctileté Erdenchimeg z Mongolska. Díky stipendiu navštěvuje prestižní akrobatickou školu a sní o tom, že jednou bude profesionální hadí ženou a bude tím moct živit sebe i svou rodinu. Cesta za tímto cílem je plná překážek, ale Erdenchimeg má odhodlání a výdrž.

Bertha a Wolfram sleduje dívku Berthu, talentovanou malířku, kterou Wolframův syndrom postupně připravuje o zrak. Ona ale nepřestává malovat, své obrazy prodává a výtěžek pak míří na výzkum tohoto onemocnění. K otevření tématu mezigeneračního dialogu se hodí Darované housle: o tom, jak důležitou roli při sbližování generací může sehrát hudba

Aktivní občanství a moderní dějiny

Pokud se chcete věnovat aktivnímu občanství  – třeba ještě před volbami do Evropského parlamentu - doporučujeme lekce Poprvé k volbám nebo Na kole za svobodou. Povědomí o moderních dějinách lze rozvíjet s filmy Největší přání 1989, Vzpomínáme: volný čas a 1989: Z deníku Ivany A.

Další filmy a materiály si snadno vyhledáte podle věku, délky filmu nebo tématu ve výběru lekcí

Nezapomeňte, že nedílnou součástí promítání je také reflexe emocí. Proč je důležitá? A jak na ni, abychom naplno využili potenciál, který práce s dokumentárním filmem nabízí?

Jak na reflexi emocí

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.